Marietidsel frø
(Silybum marianum)
Det mest anerkendte leverpræparat, som anvendes i Europa og USA. Marietidsel, et bredspektret levermiddel. Marietidsel er en ældgammel lægeplante, der har været brugt i over 2.000 år.
Marietidsel udmærker sig ved at kunne skaffe leveren af med toksiske stoffer, behandle beskadiget levervæv og øge produktionen af leverenzymer. Marietidsel er en langsomt virkende urt, men den er ikke-toksisk, så den er sikker ved langtidsanvendelse. Dens uskadelighed understøttes af, at den i århundreder har været brugt som et fødemiddel. Tidligere brugte man i Europa marietidselblade i salater i stedet for spinat, mens stilken blev spist som asparges. Rødderne kan spises som havrerod ("østersplante"), mens blomsten, der ligner artiskok, også en tidselplante, kan dampkoges og bruges på lignende vis.
Hepatitis
Forgiftning
Levervæv, beskyttes og repareres
Stress, lindrer enhver form for stress
Marietidsel ekstrakt kan sænke insulinresistensen og dermed nedsætte behovet for insulin hos diabetikere med skrumpelever. Dens virkning er derfor bedst, hvis den tages umiddelbart før nattehvilen.
Frøene kan anvendes hele, idet man opbløder dem natten over. Men mere typisk bruges et ekstrakt af frøene, kaldt silymarin. Der findes ca. 5 % silymarin i de modne frø. Silymarin er ikke en enkel bestanddel, men består af en blanding af flavonolignaner.
Typiske doser er ca. 2 spiseskefulde pr. dag af de hele frø, pulveriseret og strøet på mad (smager efter nogles mening ikke dårligt, men kan også fås i kapsler). Denne doseringsform er meget økonomisk, men kræver lidt mere tilberedelse.
|
|