Kvan rod
(Angelica archangelica)
Kvan blev førhen kaldt Nordens Ginseng. Vikingerne tog den med hertil fra Grønland og Færøerne. De dyrkede den som en køkkenurt. På Grønland spises de friske kvanblade direkte eller også bruges de i en te.
Roden indeholder bitterstoffer, der igangsætter fordøjelsen. Afkog fremmer afgivelses af både mavesaft og bugspyt, der har betydning for optagelsen og ikke mindst udnyttelsen af næringsstoffer. Planten vokser på fugtige skyggefulde steder og samles i foråret.
Forstoppelse (te)
Hæmorider (te)
Tarmluft (te)
Hjerte, styrker (te)
Hudproblemer (te)
Roden samles, vaskes rives og tørres, klar til at brygge noget te. Brug 1 tsk. til 2 kopper koldt vand og lad det trække i minimum 6 timer helst natten over. Tilsæt en ½ kop vand, giv det hele et opkog før du drikker det. Tag teen i minimum 1 uge, 1-2 kopper dagligt.
Kvanroden kan også tygges som en lakridsrod, den har en let anissmag.
|
|