Fedt
Fedt er en vigtig smagsforstærker
Fedtet leverer dobbelt så meget energi som Kulhydrater og Proteiner.
Det fedt som kroppen ikke skal bruge til energiomsætningen, lagres i kroppen som fedtdepoter.
For meget fedt i kroppen, kan føre til sygdom når hjerte og kredsløb blandes ind i fedtlagringen.

Når du anvender fedt, skal du være opmærksom på, at du ikke altid anvender den samme fedttype.
Bruger du fedtstof på brød, så brug det sparsomt, det kunne være smør eller margarine.
Andre muligheder kunne være Tisel-, oliven- eller  solsikkeolie.
Vær opmærksom på det skjulte fedt, det findes i pølser og ost, men også det populære nougat smørepålæg,
fedtet i disse varer er nemlig ikke umiddelbart synligt.

Der findes 2 former for fedt
Det helbredende fredt
Det usunde fedt

Det er meget vigtigt at du skelner mellem det kroppen ikke har brug for, og det fedt der er livsnødvendigt for dig.
Kvaliteten på fedt er afgørende for, om det har en god eller dårlig virking. Du kan derfor igen skælne mellem DELLEfedt og CELLEfedt.

DELLEfedt finder du i rafinerede, kemiske og afblegede produkter, der har været forarbejdet på en sådan måde, at al smag og lugt er forvundet. Dette fedt mishandles på det groveste, og derfor bliver alle de ellers så gode egenskaber ødelagt.

CELLEfedt er forsigtigt forarbejdet, uden der er brugt kemikalier, og uden at fedtet har været udsat for høje temperaturer.

Fedt kan ikke opløses i vand.

De fedtopløselige vitaminer er: A, D, E og K se endvidere under Sundhed - Overssigt tilskud, for en nærmere forklaring på disse vitaminer.

 



 

Fedtsyrer
Fedtsyrer er naturlige forbindelser og byggesten i næringsfedt. Fedtsyre er en naturlig hovedbestanddel af fedtet.
Fedtet spaltes af Enzymer (Lipaser), og kan derefter optages af tarmcellerne.

Der findes mættede og umættede fedtsyrer
De mættede fedtsyrer forekommer oftest i animalske levnedsmidler. De har en fast konsistens og et højt smeltepunkt.
Fedt med et højt indhold af umættede fedtsyrer har en blød eller flydende konsistens.

De fleste umættede fedtsyrer findes i olier og fiskeolie.
Det er vigtigt at nævne, at for flere af de umættede fedtsyrer, handler det om essentielle fedtsyrer.

Madvarer med et højt indhold af essentielle umættede fedtsyrer er bl.a.: solsikkeolie, majskerneolie, sojabønneolie, rapsolie, fedtrige fiskearter såsom makrel, sardiner, laks og ørred.

 


 


Forrige side

Tilbage til  Oversigten Forside
Kontakt os | Tilmeld medlemssiden | Glemt mit Password