Enzymer

Enzymernes mysterium er et område, men langt fra er færdige med at udforske.

Enzymer er en slags Biokatalysatore, som igangsætter en kemisk reaktion i kroppens celler, eller langsommelig gør den, men den kan også gøre den hurtigere eller forbedrer den.
Enzymer aktiverer hormonerne og sikrer vores forplantning.
Stimulerer immunsystemets celler i blodet, forhøjer altså aktiviteten af Markophagen (Spise cellerne) og de naturlige destruktionsceller.

Enzymer er en af forudsætningerne for liv.
Men enzymer kan også anvendes udenfor de levende organismer. Enzymer anvendes f.eks. i vaskepulver. Her virker de energibesparende og skånende for tøjet, fordi temperauren kan sænkes.
Stort set enhver industri, som beskæftiger sig med kemiske processer, anvender enzymer, det gælder mejerier, bagerier, bryggerier, slagterier, medicinalindustrier, olieindustrien osv. De industrielle enzymer er imidlertid fremstillet inde i levende celler.

Enzymer er store proteinmolekyler. Et sted i enzymet er der et område, som kaldes det aktive center. I det aktive center bindes ét eller to andre molekyler svagt til enzymet.
Ved at binde stofferne på en bestemt måde, skaber enzymet en lettere reaktionsvej for den kemiske proces mellem stofferne. Dvs. at processen kan forløbe ved en lavere temperatur, end hvis enzymet ikke var til stede.
Man kan også sige, at der ved en bestemt temperatur omdannes mere stof pr. tidsenhed, end der ville gøre uden enzymets medvirken. Man siger, at enzymet fungerer som katalysator, og at det katalyserer ("letter") den kemiske proces.

 


 

 


Forrige side

Tilbage til  Oversigten Forside
Kontakt os | Tilmeld medlemssiden | Glemt mit Password