Hvad er aminosyrer?
Der findes 22 forskellige slags aminosyrer.
Protein er et vigtigt næringsstof, når det nedbrydes i kroppen, frigøres der energi.
Derudover leverer proteinerne byggematerialer "aminosyrer" til alle kroppens celler.
For os mennesker, er 9 af aminosyrerne essentielle (livsnødvendige) - da vi ikke selv kan danne dem. De øvrige dannes ved den såkaldte anabolske proces.
De essentielle aminosyrer er Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Phenylalanin, Threonin, Tryptophan, Valin og specielt for børn gælder Histidin.
Hvad betyder det så, at disse er essentielle? jo det betyder at disse kan kroppen ikke selv fremstille, så derfor er det nødvendigt, at de bliver tilført kroppen gennem et dagligt fødeindtag.
Da proteiner og dermed aminosyrer, er vigtige byggesten for kroppen, er det vigtigt at få tilstrækkeligt med aminosyrer i den daglige kost.
Det er selvfølgelig også vigtigt, at det er af den rigtige slags.
De essentielle aminosyrer skal være til stede i bestemte forhold, for at de kan anvendes til opbygning af cellebestanddele så som muskelceller, enzymer, hormoner, antistoffer mm.
For langt den største del af befolkningen er dette dog ikke et problem, da vi indtager mange forskellige typer føde hver dag.
Hvor finder du så disse vigtige aminosyrer?
De forefindes hovedsageligt i kødvarer og æggehvide som er specielt indholdsrige, det er jo noget de fleste spiser hver dag.
Selvom det er sådan, er det ikke tilrådeligt at du kun dækker dit daglige proteinbehov gennem disse 2, da alt har en bagside også kød og æggehvide, for de indeholder nemlig også meget fedt og kolesterol.
Nå, hvad så?
En rigtig god ide kunne være mælk, mælkeprodukter, fisk, brød, bælgfrugter eller kartofler.
Det helt ideelle for dig, ville være, at du kombinerede dit indtag ca. 50/50 fra dyre- og planteprotein.
Der er særligt fokus på sammensætningen af aminosyrer i fx. mælkepulver.
Babyer får en ret ensidig kost i de første mange måneder af livet, hvorfor en rigtig sammensætning af aminosyrer er vigtig.
En anden fokusgruppe er sygehuspatienter, der ernæres med sondemad.
|
|