Ajwain - Ajowan (Kært barn, mange navne)

Ajwain 
(Carum Jowan)

Ajwain, også kendt som Carum Jowan er et krydderi, der anvendes til madlavning og medicinske formål. Oprindeligt dyrket i Egypten
Frøene af planten er lille, skarp og bitter. Ajwain frøet er almindeligt udbredt i Indien, Iran og Afghanistan, og har været brugt siden oldtiden for sine helbredende egenskaber. I Indien, er det kendt som Omam.
Ajwain ligner Persille og smager noget lignende Timian, men Ajwain er så stærk, at selv en lille smule, tilsat maden, vil kunne stjæle smagen.
I nogle verdensdele, siges det, at vil du gerne have frisk ånde, skal du følgen en tradition, og spise et måltid Mukhwas, som består af Ajwain, Fennikel, Dild, Sesam, Nødder og tørret Kokos.
Ajwain er i familie med Dild, Kommen og Spidskommen, og forveksles ofte med Skvalderkål (Bishops weed).
Ajwain er fyldt med Thymol, som er meget effektivt, til at hjælpe maven med at frigive mavesaft, der igen fremskynder fordøjelsen
Traditionelt udråbt som et universalmiddel, er det bruges til:
Betændelseshæmmende
Fordøjelsesbesvær (1 kn. Sp. frø i et glas kærnemælk)
Halssmerter (1tsk. stødt Ajwain, tilsættes kogende vand. Gurgle/skylle, ved ondt i halsen)
Maven, luft i
Koliksmerter, børn med
Kvalme (Kog 1 tsk. Frø, i 1 kop vand, indtil det er reduceret til det halve, drik, det lindrer)
Ringorm (olier)
**Surhedsgraden i kroppen
Sår (olier)
Tandpine, lette
Tarmluft
*Ørebylder, letter (blandet med hvidløg og sesamolie)
Ørepine, skyldes overbelastning (opvarm Ajwain med mælk, et par dråber i hvert øre)
Øre, ømhed (olien 1-2 dråber)
Ånde, dårlig
Det er et lille busk. Frøene tages fra blomsterne. Frøene er sædvanligvis ovale, furede, og har grå eller grøn farve.
De rå frø smager varmt og pebret, men bliver mildere, når de koges. De skal opbevares i en lufttæt beholder, på et køligt tørt sted. Det er et almindeligt i indisk madlavning og bruges til, at tilføje karakter til salatdressinger, dips, kylling, grøntsager og dej til friturestegning.
Ajwain siges forøverigt også, at være et elskovsmiddel.
*Øjeblikkelig lindring ørepine grundet bylder: Da den er antiseptisk, bland Ajwain med hvidløg og sesamolie giver øjeblikkelig lindring.
**Ved sur mave, hjælper den med at forbedre fordøjelsen, Ajwain lindrer surhedsgraden. Den indholder Thymol, der hjælper med at frigive mavesyrer, det vil afhjælpe sure opstød af syrer. Bland en teskefuld Ajwain med en teskefuld Jeera (spidskommen), og kog dem i et glas vand. Opløsningen bør have en gylden farve. Drik dette, når der er et anfald af surhed.





Forrige side

Tilbage til Hoved Menu Tilbage til Symptom oversigt Forside
Kontakt os | Tilmeld medlemssiden | Glemt mit Password