A vitamin, er fedtopløselig. A-vitamin fra dyreriget kaldes Retinol.
Retinol er 5 til 6 gange stærkere end BetaCaroten, som er et provitamin fra planteriget. BetaCaroten omdannes til A-vitamin efter behov. A-vitamin kan deponeres i leveren.
Allergiske reaktioner, modvirker
Cellerne, øger ilt koncentrationen i
Synet, har betydning for
Infektion, øget resistens overfor
Forgiftning, øget resistens overfor
1 mg A-vitamin (Retinol) svarer til ca. 3.000 IE (Internationale Enheder).
Den anbefalede daglige mængde er 0,8 mg for mænd og 0,6 mg for kvinder.
Ekstra tilskud: 1 mg til voksne (Børn 0,5 mg)
Zink og tilstedeværelse af C-, og E-vitamin fremmer optagelse af A-vitamin.
Overdosering ses ved indtagelse af store doser A-vitamin gennem længere tid (10 mg og opefter). Symptomerne er hovedpine, skællende hud, kvalme og opkastning, muskelstivhed, leverskader (forstørrelse), vægttab og revner i mundvigene. Gravide må ikke tage doser over 10000 IE, da det kan fremme celledelingen negativt.
Virkning
A vitamin er vigtig for kroppens vækst og reproduktion.
Vigtig for opbyggelsen af bindevæv og brusk.
Vigtig for funktion af hud og Slimhinder.
Beskytter synet, så øjnene ikke udtørrer.
Vigtig for produktion af farvestof i øjets nethinde.
Antioxidant virkning.
Vigtig for udvikling af foster/barn.
A-vitamin mangel kan forårsage:
Blindhed
Natteblindhed
Hudlidelser, såsom skæl og udtørring af slimhinder og hud
Hørelse nedsat
Hår og negle der knækker let.
Infektioner, nedsat forsvar imod
Lugt, nedsat
Smagssans, nedsat
Vækst, mangelfuld Øjnenes bindehinder, forsvar imod. Samt udtørring som i alvorlige tilfælde kan føre til blindhed
Man har især brug for A-vitamin ved
Blødningsforstyrrelser
Cancer
Fedtoptagelse, dårlig
Hudproblemer
Immunsvækkelse
Levevaner dårlige
Lungecancer
Mavesår
Sukkersygepatienter
Hvor findes A-vitamin?
Leverprodukter, fisk, æg, smør og mælk.
Beta-Caroten findes i gulerødder, abrikoser, peberfrugt, grønkål og spinat.
Ved tilberedning af mad under høje temperaturer, kan der tabes op til 40 % af A-vitaminet.
Hæmmende for udnyttelsen
Rå grøntsager bl.a. gulerødder heraf optages næsten intet.
|
|